Otwierasz lokal gastronomiczny – restaurację, bar, drink bar lub pub. Masz przygotowane sposoby na lokal oraz jego wyposażenie, jest także przygotowany projekt lokalu, jest gotowe logo a strona internetowa istnieje teraz w Internecie. Ok. Zostało jeszcze coś. Coś z czego zależy powodzenie całego przedsięwzięcia którym jest działalność lokalu serwującego jedzenie i picie. Czynnikiem, który może wpłynąć na sukces lub jego brak. Personel. Nie jest łatwo bowiem znaleźć profesjonalnych kucharzy, kelnerów czy barmanów. Rzetelnych, uczciwych. Spójmy na przykład na kelnerów. Zawód trudny.
Praca kelnera nie jest dobra. Nie wszystek że być kelnerem. Począwszy na zręczności manualnej pozwalające na niesienie tacy z zamówionymi potrawami i napojami, zorganizowaniem, odpornością psychiczną na presje z kilku stron na raz, kojarzeniem – tym wszystkim musi cechować się osoba chcąca być kelnerem.
Najczęściej są to prace sezonowe, wykonywane przez panów młodych, na przykład studentów. Praca niejednokrotnie w godzinach nocnych, może również zdarzyć się, że na zmiany.
Dlatego skompletowanie załogi kelnerów nie jest łatwe. Często w domach jest duża rotacja na tych stanowiskach. Za czasów ustroju komunistycznego wyglądało to inaczej, na posadzie kelnera w jednym lokalu pracowało się czasem wiele lat.
Jeżeli znajdzie się odpowiednie osoby do pracy jako kelner czy kelnerka, należy i ze naszej strony zapewnić jak najlepsze możliwe warunki pracy. Niewątpliwie należy zaopatrzyć lokal w zapaski kelnerskie, można zlecić naszycie na nich logo lokalu.